Citytrip: Optimaal gebruik maken van 24 uur in Helsinki
- Oscar
- 8 dec 2024
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 6 jan
Vanuit mijn werk werd mij de vraag gesteld: "ben je weleens in Helsinki geweest? Zo nee, lijkt je dat wat?". Mijn antwoord was: "nee nooit geweest maar ik kom graag op nieuwe plekken, dus dat lijkt mij wel wat!". Aangezien ik het zonde vond om enkel naar Helsinki te vliegen om te werken en zonder iets van de stad te zien (op de beurshallen na) heb ik één dag aan mijn bezoek vastgeplakt. Op die manier had ik één avond en één dag om de stad te ontdekken.

Helsinki in februari
Houd rekening met kou! De gemiddelde temperatuur in Helsinki in februari ligt tussen de -2 en -6 graden. De straten zijn grotendeels bevroren en sneeuw dat eerder is gevallen veranderd al snel in ijs. Zorg dus voor warme kleding en goede schoenen met voldoende grip.
Vervoer
Het openbaar vervoer in Helsinki is goed georganiseerd en niet duur. Zo heb ik het meeste gebruik gemaakt van de trams. Maar bijvoorbeeld ook de ferry naar Suomenlinna valt onder het openbaar vervoer. Door de HSL-app te downloaden hoef je geen kaartjes te kopen maar regel je alles in de app. In het centrum zelf is lopen overigens ook een prima optie.
Wat te doen in Helsinki?
Vanwege mijn werkzaamheden op de beurs met een lokaal bedrijf kon ik deze vraag stellen aan locals om op die manier de beste tips te krijgen. Vanuit die tips heb ik een mooie lijst met activiteiten kunnen samenstellen.
Sauna's: Finland = sauna's. Logischerwijs was dit dus ook de eerste tip die ik kreeg. Mijn hotel had een grote publieke sauna. Na een lange beursdag was dit dus mijn eerste ervaring met de sauna in Finland. Het werd al snel duidelijk dat de sauna een gebruikelijke dagafsluiter is. De ruimte was gevuld met bier drinkende Finnen. Waar de meeste Finnen overdag vrij op zichzelf en stil waren bleek dat in de sauna exact het tegenovergestelde te zijn. Even een ander verhaal dan de stille saunaruimtes in Nederland waar mensen voor hun rust komen dus. Een goede eerste ervaring!
Allas Sea Pool: Zoals de naam al doet vermoeden, een zwembad in de zee. Toen ik dit als tip kreeg sprak ik mijn twijfels wel even uit. Maar al snel werd duidelijk dat dit wel echt een must is om te doen als je in Helsinki bent. Er is een vlonder gebouwd in de haven. Op dit vlonder is een verwarmd zwembad, het zee-zwembad en een aantal sauna's. Dit alles met uitzicht op de haven en de zee. Ik heb dit 's avonds gedaan en ik heb er absoluut geen spijt van gehad! Een duik (lees: een langzame onderdompeling) in het letterlijk ijskoude water om vervolgens weer de sauna in te stappen was een perfecte manier om op te laden.
Goed om te weten:
- Een bezoek aan de Allas Sea Pool kost tussen de €18-22 (afhankelijk van de dag). Hierin zit 3 uur toegang en een locker voor je spullen.
- Vergeet je zwemkleding niet. Waar bij de meeste sauna's geen zwemkleding nodig is, is dat hier wel het geval. Zwemkleding is eventueel te huur.
- Neem een eigen handdoek mee. Een handdoek is niet inbegrepen in de prijs. Deze is te huur en kost €8,90.
- Neem slippers mee. De grond buiten is ijskoud. Het stukje lopen naar de sauna's duurt ineens erg lang als je voeten aanvoelen als ijsklompjes.
Forteiland Suomenlinna: Suomenlinna werd gebouwd vanaf 1748, toen Finland deel uitmaakte van het koninkrijk Zweden. Het fort kreeg toen de naam Sveaborg van Frederik I van Zweden. In 1918 werd Finland officieel onafhankelijk en ging Sveaborg Suomenlinna heten. Sinds 1973 heeft het eiland geen militaire functie meer en in 1991 kreeg het een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het eiland is te bereiken met de ferry die deel uitmaakt van het openbaar vervoer. De overtocht duurt zo'n 20 minuten en is zeker geen straf aangezien je langs kleine eilandjes vaart en een mooi zicht hebt op de haven en de rand van de stad. In de wintermaanden is de zee deels dichtgevroren waardoor de ferry ook meteen als ijsbreker fungeert. Ik heb een mooie rondwandeling gemaakt op het eiland langs alle overblijfselen van het oude fort.
Oude markthal / Vanha kauppahalli: In deze oude markthal vind je een hoop lekkers van wat Finland te bieden heeft. Er zijn verschillende soorten kraampjes, van kaviaar tot rendier en van drop tot kaneelbroodjes.
Domkerk van Helsinki / Helsingin tuomiokirkko: De domkerk is een imposante evangelisch-lutherse kerk gelegen aan het Senaatsplein. De kerk werd gebouwd als eerbetoon aan tsaar Nicolaas I van Rusland, maar dient tegenwoordig als bisschopskerk. Vanwege de grootte en hoogte van het gebouw kan je het eigenlijk niet missen aangezien het vanuit vrijwel elk deel van de stad te zien is.
Nationale Bibliotheek van Finland / Kansalliskirjasto: Deze Nationale Bibliotheek is de grootste en oudste wetenschappelijke bibliotheek in Finland. Het gebouw is van binnen prachtig aangekleed met hoge plafonds en sierlijke decoraties. De ingang bevindt zich tegenover de ingang van de domkerk. Toegang is gratis, dus zeker een bezoek waard!
Waar eten in Helsinki?
Ook voor het beste eten heb ik de tips opgevolgd van de locals waarmee ik aan het werk was. Zo ben ik uitgekomen bij de volgende plekken.
SOUP+MORE Vanha Kauppahalli: Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze bij SOUP+MORE gespecialiseerd in soepen. Ik at hier als lunch een heerlijke traditionele gerookte zalm soep met aardappelen en dille.
Bakkerij Eromanga Oy: Hier haalde ik een korvapuustit, letterlijk vertaald naar dichtgeslagen oor. Bij ons beter bekend als een kaneelbroodje. Dit is een typisch Finse lekkernij voor bij de koffie en net even anders dan hoe wij hem kennen.
Chocolade bij Fazer Cafe: Dit cafe heeft een flinke selectie aan gebakjes en zit in een klassiek en chique ingericht gebouw. Het merk Karl Fazer staat bekend om de chocoladerepen. Zeker een bezoekje waard voor de chocoladeliefhebbers onder ons!
Ravintola Kuu: Bij Kuu kun je kiezen uit traditionele Finse gerechten, maar ook moderne versies van Scandinavische gerechten. Ook bieden ze een aantal vaste menu's aan. Dat scheelt weer keuzestress. Ik ben gegaan voor het Helsinki menu.
Tot slot
Dit korte citytripje heeft mij in 24 uur toch een goed beeld gegeven van Helsinki en een kleine inzage in de cultuur en het eten. Zo zie je maar weer dat een korte tijd in een land of stad je niet hoeft tegen te houden om op ontdekking te gaan.
Comments