top of page

Marokko: Roadtrip van Marrakesh naar Skoura over de N9

  • Foto van schrijver: Oscar & Marjolein
    Oscar & Marjolein
  • 20 okt 2024
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 6 jan

Een van de meest schilderachtige routes in Marokko is de N9, die je van Marrakesh naar Ouarzazate brengt via het spectaculaire Atlasgebergte. Onderweg passeer je ook het UNESCO-werelderfgoed Aït-Ben-Haddou, een oude versterkte stad. Rijd je nog iets verder, dan kom je uit in Skoura, een dorp omgeven door uitgestrekte palmbomenplantages en een oase van rust.


Motorrijders in het roodkleurige Atlas gebergte

Wat moet je weten voor je gaat? Voordat je aan je reis door Marokko begint, zijn er een paar praktische tips die je zullen helpen om het meeste uit je avontuur te halen en eventuele verrassingen te voorkomen.


  • Het is handig om bij aankomst op het vliegveld een lokale simkaart aan te schaffen. Zo blijf je bereikbaar en kun je navigeren zonder afhankelijk te zijn van WiFi, wat op sommige plekken beperkt beschikbaar is. In de aankomsthal staan meerdere stands die simkaarten aanbieden. De prijs is exact hetzelfde. Wij waren met z’n tweeën en kochten één simkaart, zodat de ander op de hotspot kon.

  • Bij aankomst op het vliegveld raden wij ook aan om Dirham (de lokale valuta) te pinnen. Betalen doe je op veel plekken met contant geld. Onze ervaring is dat er buiten de grote steden zoals Marrakesh weinig tot geen bankautomaten zijn. Ook in Marrakesh zelf accepteerde veel automaten geen Maestro, of bleek er niet genoeg geld in het automaat te zitten.

  • Wij huren onze auto altijd bij Majdoline Rent A Car in Marrakesh. Zij bieden goed onderhouden auto’s tegen een betaalbare prijs. De auto staat na het reserveren klaar op de parkeerplaats van het vliegveld. Ter plekke betaal je contant (dus zorg dat je hier al cash op zak hebt) en krijg je de sleutels mee. Terugbrengen van de auto kan bijvoorbeeld in het centrum van Marrakesh of bij het vliegveld.

Dag 1: Van Marrakesh naar Ouarzazate Deze roadtrip voert je door kronkelende bergpassen, waaronder de beroemde Tizi n'Tichkapas, waar je adembenemende uitzichten hebt over diepe valleien en imposante bergtoppen. Op sommige punten rijd je zo hoog dat er zelfs sneeuw in de omgeving ligt. Onderweg zijn er ook verschillende restaurants met panoramische vergezichten waar je kunt pauzeren en genieten van het landschap.



De route voerde ons langs tal van kraampjes met edelstenen, die veel worden gevonden in het Atlasgebergte. Er blijkt echter een groot verschil in kwaliteit te zijn. Hoe hoger de steen wordt gevonden, hoe beter de kwaliteit. Daarnaast zijn er veel nep-Amethisten op de markt. Zo kochten wij bijvoorbeeld een stuk kwarts dat werd verkocht als Amethist, maar uiteindelijk paars geverfd bleek te zijn. Wees dus voorzichtig waar je je geld aan uitgeeft!

In Ouarzazate overnachten we in Riad Ouarzazate. Een klassiek Riad, waar zowel het interieur als het exterieur kleurrijk zijn versiert.



Dag 2: Van Ouarzazate naar Skoura Vanuit Ouarzazate reden we begin dag 2 naar Skoura. Daar heb je oasis en palmbomen. De weg er naar toe was al heel mooi door de verschillende bergdorpen. Je kunt zien dat toeristen hier niet vaak komen, aan de manier hoe iedereen opkijkt als je door de straten rijdt. Kinderen stoppen met voetballen om te zwaaien en moeders stoppen even met de was.

Na een tijdje rijden door de plantages werden de wegen steeds zanderiger en hobbeliger. We besloten om naar ‘Sawadi Ecolodge’ te navigeren, een Riad in de buurt. Hier aangekomen werden we heel gastvrij ontvangen door de eigenaar. We mochten onze auto hier parkeren, lunch bestellen en zelfs gebruikmaken van het zwembad. De tuin rondom de Riad was echt prachtig: zelf geteelde groente, bloemen en natuurlijk veel palmbomen. In januari is de granaatappel het fruit van het seizoen. We kregen een groot glas granaatappelsap. Als lunch bestelden we Omelet Berbère.



Einde van de middag reden we naar Aït-Ben-Haddou. Dit is een Middeleeuwse versterkte stad die bekend staat om de kasba’s die tegen de heuvel zijn opgebouwd. Het historisch centrum zelf staat grotendeels leeg. Je loopt hier naar toe via een houten brug. In het centrum zelf zijn we helaas lichtelijk opgelicht. Er werd gezegd dat we moesten betalen om door te mogen lopen. De poort werd geblokkeerd, dus we konden er niet langs voordat we betaalden. Nadat we 20 Dirham per persoon afrekenden (zo’n €2), mochten we doorlopen. Achteraf bleek dat je via de officiële ingang gewoon naar binnen komt zonder te betalen.


Toen we verderop een berg wilden oplopen om de zonsondergang te zien, moesten we ineens weer betalen. Dat gingen we niet doen, dus na een klein rondje centrum hadden we het wel gezien. Buiten het historische centrum zijn we een stukje verderop een berg opgeklommen. Hier konden we gratis van een zonsondergang genieten, en het uitzicht was veel mooier omdat je uitkeek op de stad.


Nadat de zon onder was gegaan zochten we een restaurant uit voor het avondeten. Oscar ging een restaurant binnen die er verdacht donker uitzag. Toen hij binnenkwam sprongen de lampen automatisch aan. Daar zat een groepje Duitsers te eten. Blijkbaar zaten ze al de hele tijd in het donker, haha. We hadden niet zoveel vertrouwen in de bediening in deze tent, dus gingen we naar de volgende. Bij de volgende tent stond het licht wel aan, maar waren wij de enige gasten. Dit restaurant was niet het meest gezellige, maar uiteindelijk wel het restaurant waar we het meeste gelachen hebben. De man die hier werkte had niet zoveel zin om ons te helpen. We hadden drie gangen besteld, die allemaal tegelijk op tafel gezet werden. Inclusief het toetje. Ons nagerecht zou een fruitsalade moeten zijn, maar we kregen het fruit met schil en al op tafel gezet inclusief een mes. We moesten er zelf maar een salade van gaan maken.


Waar we wel érg over te spreken waren was het Riad Caravane in Aït-Ben-Haddou. Wat ons nog het meeste bijblijft van ons verblijf, is de heerlijke geur die hier hing. We hebben wat zeepjes meegenomen met dezelfde geur. Het Riad zelf is een oase van rust in de drukkere omgeving. Vanaf het dakterras heb je in de nacht een prachtige sterrenhemel. Verder is het interieur mooi, en werken er aardige mensen.



Dag 3: Van Aït-Ben-Haddou naar Marrakesh Na het ontbijt zijn we de auto ingestapt voor de 3,5 uur durende roadtrip terug naar Marrakesh. Het eerste stuk hebben we een omweg genomen om op een bekende bergpas uit te komen. Deze staat ook bekend onder motorrijders, door de vele mooie bochten en uitzichten. Onderweg zijn we een keer gestopt omdat we een wandelpad zagen. Deze zijn schaars in het Atlasgebergte. Voor de meeste hikes heb je een gids nodig (zie: tweedaagse wandeltocht door het Atlasgebergte), maar deze zag er begaanbaar uit. De route liep langs een drooggevallen beek naar beneden toe. Onderweg hebben we veel mooie stenen gevonden, waaronder kwarts, marmer en versteend hout.


Voor de lunch zijn we gestopt bij Restaurant Ouiza. Hier genoten we van de tajine en couscous gerechten met een prachtig uitzicht. Eenmaal terug in Marrakesh brachten we de auto weer terug bij het verhuurbedrijf. Bij ons verblijf in Marrakesh hebben we de auto niet meer nodig.


Tot slot Onze roadtrip van Marrakesh naar Skoura over de N9 was een avontuurlijke en indrukwekkende ervaring. Van de kronkelende wegen door het Atlasgebergte en het historische Aït-Ben-Haddou tot de rust en schoonheid van de palmoases in Skoura, elke kilometer van deze route bood iets bijzonders. Het was de perfecte manier om een uniek en veelzijdig deel van Marokko te ontdekken, en we kunnen het iedereen aanraden die op zoek is naar een combinatie van avontuur en rust in een spectaculair landschap.

댓글


Copyright © 2025

Ontwerp door Oscar & Marjolein

boots on the move

bottom of page